19 Gru

Schab duszony z papryką, podany z kaszą gryczaną i mizerią

Dzisiaj przepis z wieprzowiną, który jest zdrowszą alternatywą dla kotleta schabowego.

Składniki:

- schab bez kości 130g,

- papryka czerwona 1/2 sztuki,

- przyprawa do wieprzowiny łyżeczka,

- pieprz czarny mielony szczypta,

- cebula 1/2 sztuki,

- przyprawa oregano łyżeczka,

- Ocet winny łyżeczka,

- olej rzepakowy uniwersalny łyżeczka,

- kasza gryczana 1/2 woreczka,

- ogórek 1 sztuka

- jogurt naturalny 1/2 kubka

- sok z cytryny  1 łyżeczka

- koper 1 łyżka.

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć i doprawić przyprawą i pieprzem.

  2. Olej rozgrzać i obsmażyć mięso z obu stron. Przełożyć na talerz.

  3. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę z papryką pokrojoną w paski. Smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie.

  4. Wsypać oregano i wlać ocet winny.

  5. Dodać mięso, podlać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.

  6. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

  7. Ogorka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  8. Skropić sokiem z cytryny.

  9. Po kilku minutach dodać jogurt, posiekany koperek i doprawić pieprzem.

  10. Wszystko wymieszać.

          Kaloryczność posiłku ok 460 kcal

 

SMACZNEGO!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ