20 Marz

Dzisiaj coś dla smakoszy ryb

Pieczony łosoś z sałatką w sosie vinaigrette to jedna z propozycji obiadowych. Chociaż danie ma okolo 700 kcal to warto od czasu do czasu sięgnąć po ryby, zwłaszcza z dużą zawartością zdrowych tłuszczów, jak łosoś, które wzbogacą nasz organizm o kwasy omega-3 i omega-6.

Pieczony łosoś z sałatką w sosie vinaigrette

Składniki:

1 porcja łososia – ok. 180 g

1 cytryna – ok. 80 g,

3 garści mieszanki młodych listków szpinaku, botwinki i rukoli – ok. 100-120 g,

15 sztuk pomidorków papryczkowych – ok. 200 g,

1 łyżka mieszanki nasion do sałatek – ok. 12 g

garść kiełków rzodkiewki – ok. 25 g

1 łyżka soku z cytryny,

2 łyżki oliwy z oliwek,

sól, pieprz, zioła do smaku,

1/2 łyżeczki musztardy,

odrobina miodu.

 

Sposób przygotowania:

  1. Łososia wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć skórę.
  2. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Skropić sokiem z cytryny.
  4. Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i koperkiem.
  5. Obłożyć plastrami cytryny (zapobiegają jego wysuszeniu).
  6. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu, następnie ok. 5-10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza z funkcją grilla.
  7. W czasie pieczenia ryby przygotować sałatkę. Na talerzu ułożyć mieszankę młodych liści warzyw, przekrojone na polówki pomidory, mieszankę nasion do sałatek i kiełki.
  8. Składniki na sos (sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła sałatkowe, musztarda i miód) umieścić w małym, czystym, szczelnie zamykanym słoiku. Połączyć je ze sobą energicznie nim potrząsając
  9. Przygotowanym sosem polać sałatkę i podać z zarumienionym łososiem.

Smacznego!

Wartość energetyczna dania to ok. 700 kcal.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ