22 Maj

Cukinia zapiekana z warzywami

Sezon warzywny uważam za otwarty! Kto ma ochotę na cukinię faszerowaną warzywami?

Składniki (dla 2-ch osób):

  • cukinia, 2 sztuki;
  • cebula, 1 sztuka;
  • papryka czerwona, 1 sztuka;
  • pieczarki, 5 sztuk;
  • pomidor, 2 sztuki;
  • czosnek, 2 ząbki;
  • olej, 2 łyżki;
  • ser żółty tarty, 4 łyżki;
  • zioła prowansalskie, 2 łyżeczki;
  • pieprz,sól, do smaku.

 

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć, obrać, przeciąć wzdłuż i łyżeczką wydrążyć miąższ. Tak przygotowane cukinie zblanszować, wystudzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę z zeszklić na oleju po chwili dodać no niej umyte i pokrojone pieczarki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do reszty warzyw razem z pokrojonym miąższem z cukinii. Wszystko razem dusić kilka minut,następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i doprawić pieprzem i solą. Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone cukinie, posypać na wierzchu startym żółtym serem i zapiekać ok. 15-20 min w temp. 200 st.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ